Winters Zwolle

“Winters Zwolle Festivalweken vormen de kern van drie wintermaanden vol verhalen”
De periode rondom de kerstdagen heeft de donkerste dagen van het jaar. Het is een goed moment om terug te kijken, vooruit te blikken, te ontmoeten en te vieren. Zwolle viert de winter groots met WintersZwolle: drie maanden vol activiteiten. De kern van WintersZwolle zijn de WintersZwolle Festivalweken; de weken rondom Kerstmis en de jaarwisseling. Regisseur Rob Bults vertelt over de opzet ervan en nodigt je van harte uit.

 “Kom in de WintersZwolle Festivalweken genieten met vrienden of familie van Het Wereldberoemde Verhalenfestival, De Midwinterspooktocht, Circustheaterfestival Op grote Hoogte, het Sprookjesfestival en Kerstival. In en om de WintersZwolle Festivalweken is de winter in onze Hanzestad gevuld met langer lopende evenementen zoals het Nederlands IJsbeeldenfestival, De IJsbaan, de World Press Photo tentoonstelling en De Lichtbeelden Route door de historische binnenstad. Aansluitend zijn er nog kleine eendaagse evenementen.”

Betovering

Winter is voor Rob Bults een bijzondere periode van het jaar. “Ik ben geen fan van de koude, maar ik houd enorm van de sfeer en knusheid die deze maanden met zich meebrengen. Het is voor mij een periode van ontmoeting, tijd voor dierbaren, samen lekker eten en uitgaan, luisteren en kijken naar voorstellingen.”
Bults draagt als regisseur van de WintersZwolle Festivalweken zijn eigen steen bij aan een betoverende wintersfeer in zijn thuisstad. “Alle evenementen die gehouden worden in de wintertijd, zijn evenementen vol verhalen. Verhalen raken mensen. Dat is niet zo gek. Verhalen werden al verteld vanaf het moment dat de eerste twee mensen op deze aarde rondliepen. Het zit gewoon in ons DNA.”

Bults vindt dat Zwolle zich met een grotere en langer lopende evenementenperiode in de winter goed op de kaart kan zetten als groeistad in Nederland. “We gelden als toekomstige vierde regio van het land. Daar hoort ook een stevig cultureel aanbod bij.” Hij stipt nog even het gloednieuwe Circustheaterfestival Op grote hoogte aan. “Daarmee gaan we op en rond Academiehuis De Grote Kerk op grote hoogte circustheater en danstheater aanbieden, met het luchtruim als podium, en zweven als uitgangspunt. Wie wil er nou niet vliegen als een vogel?”

www.winterszwolle.nl


WintersZwolle Festivalweken: uitgelichte evenementen

Het Wereldberoemde Verhalenfestival
21 en 22 december

Een performing arts festival in de binnenstad van Zwolle; in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, musea en huiskamers, op verstopte pleintjes etc. Hier zien wereldberoemde verhalen opnieuw het levenslicht tegen het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad. Diverse routes waaronder een theaterroute, een muziekroute en enkele kinderroutes. Performers maken speciaal voor dit festival

15-minuten voorstellingen gebaseerd op een wereldberoemd verhaal.

Midwinter Spooktocht
23 en 24 december

De kortste dagen van het jaar…. Het wordt bijna niet meer licht. De perfecte tijd om te griezelen op geheimzinnige plekken in de historische binnenstad van Zwolle. De Midwinterspooktocht is een theatrale storytelling spooktocht gespeeld door professionele vertellers, gewone Zwollenaren en acteurs. De tocht voert langs theatrale scènes in smalle stegen, op kades en bijzondere buitenplekken in en rond het oude stadscentrum.
www.zwolleunlimited.nl/spooktocht

Festival Op grote hoogte
23 en 24 december
Circustheater waarbij je altijd naar boven moet kijken. Festival Op grote hoogte neemt het luchtruim als podium, het zweven als uitgangspunt. Wie wil er nou niet vliegen als een vogel? Van trapeze tot dans, van ijzingwekkende hoogtepunten tot diepe val. Je ziet het en vind het op, in en rond Academiehuis De Grote Kerk.

Sprookjesfestival
27 december – 4 januari
Beleef een magische kerstvakantie in de Zwolse Theaters. Tijdens het Sprookjesfestival ontmoet je prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Kies je favoriete voorstellingen uit, kom knutselen, spelletjes spelen of laat je schminken. Voor iedereen is er iets leuks te beleven. Jouw favoriete sprookjeshelden kun je in de foyer gewoon een hand geven!
www.zwolsetheaters.nl/sprookjesfestival

Nederlands IJsbeelden Festival
14 dec 2019 – 1 mrt 2020
Het grootste ijssculpturenfestival van Europa. Een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw, licht, geluid en projectie. IJskunstenaars uit de hele wereld zijn gevraagd beelden te maken op het thema ‘Reis door de tijd’. Van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw hebben zij metershoge ijs- en sneeuwsculpturen gemaakt. Buiten de vrieshal is er een verwarmd Winterwonderland gecreëerd.
www.ijsbeelden.nl